Tuesday, December 28, 2021

Põnevaid Sri Lanka leide. Talv, 2022 a.



Põnevaid leide, romantilisi hetki, naljakaid juhtumeid, väljakutseid, üllatusi ja mälestusi leidub  Sri lankalt kuhjaga.

* Mulle meeldivad kohalike multifunktsionaalsed väikesed müügiletid, millede katuseks vaid väike vineeriplaat või pole sedagi. Sellisest kohast saad endale varuda peaaegu kõike, mida vaja: külmast kookospähklist kuni traadiga leti külge kinnitatud välgumihklini.

* Igal pool, kust plaan mingit teenust osta, ole kindel, et tead juba ette veidi kohalikke hindu. Kauplevad nemad ja kauplema pead ise. Nt 1km tuk-tuki sõidu eest on ok maksta 50-60 Rp. Enamiks nii küsibki aga mida pimedam või kahtlasem nurgatagune, seda kõrgemat hinda tahetakse.  Telefoni allaletud app PickMe (mõeldud sõiduvahendite ettetellimiseks: tuk-tukid, autod, suuremad bussid) vahel toimib, enamasti jamamist palju. 

* Tuk-tuk´id on igal ajal igal pool ja ka dšunglis ei jää nende kinni püüdmiseks hätta. 

* Rolleri rent. Kõige mugavam liikumisviis üldse. Sadula alla mahub nt vähemalt 6 liitrit veepudeleid, 3,5 kg lobstereid, 4 kg-ne terve kala, küttepuud, jne.

* Kõik möödasõidud  liikluses tehakse signaaliga ette hoiatades. 



* Oleme napilt pääsenud ühe päeva jooksul kahel korral puuotsast allakukkuva pähkli eest. Kookoseid viskavad alla ahvid. Kui pähkel on valmis ja veidi puutüve nügida siis kukub ta ise alla. Kohalikud toovad pähkli puu otsas ise alla eesmärgiga juu kookosevett ja saada viljaliha toiduvalmistamisek. Laiaõlgne ja pikkade jalgadega  srilankalane ronib puu latva, rabistab seal veidi ja siis viskab pähklid alla. 

Pähkleid saab osta kerge vaevaga igalt poolt. Maitse sarnaneb joogiveele, kuid on veidi magusam. Ühe pähkli hind on alla 1 euro ja juua on sealt omajagu. Kui pähklisisu on tühjaks joodud, lööb kohalik selle vastu kivi puruks ja lõikab välja kookosevilja, mida süüa pakub.

* Vinyasa jooga. Olen avastanud  uue joogastiili maailmarändurist joogaõpetaja juures. Vinyasa jooga praktika võimaldab arendada tugevust, painduvust, tasakaalu ja vastupidavust. Minu esimene tund, kestis 1,5 t algas meditasiooniga, ja oli nii vabastav, et pisarad jooksid kogu selle aja, kuni alustasime füüsilise liikumisega. Trenn ise oli väljakutse. 

* Budism. Kõige levinum. Teisel kohal moslemid, kolmandaks induism ja seejärel kristlased. Budda templeid on tihedalt. On tavaline, et autojuht, teeb budda kuju juures peatuse, et palvetada ja eesootavat reisi õnnistada. Templeisse minnes tuleb välja jätta jalanõud. Mehed ei tohi kanda väga lühikeste säärtega pükse ja naised lühikest seelikut ja õlad peavad olema kaetud. Pildisamine kujude juures on lubatud va siseruumis, kus kujudel on veel origaalvärv peal. 

* Surfitund treeneriga.

* Snorgeldamine. Eksootilisema vaate saab riffide juures.Sõitsime sinna paadiga, mille põhi oli klaasist, mis oli lahedaks üllatuseks, kuna põhj paistis väga hästi läbi. Vettpelgaja ei pea üle paadiääre peakat hüppamagi.

* Raamatuelamus: ,,Essentials of Buddhism´´ Dr. S. A.  Ediriweera ja ,,Wave. A memoir of life after the tsunami  December 2004´´.

* Maitseelamus: triple roti, sambol, passionfruit, sidruni banaan, sidruni melon, mango lassi.

* Kalaturg. Parim aeg oma kalaturule minekuks on hommik, kl 06-30 - 07:30 vahel. Turult saab kala päev läbi aga jää hakkab soojamaakliimas ruutu sulama.

* Turg, kust saab ürte-, köögivilju-, puuvilju. Ennem, kui mingi plaan hakkab tekkima, mida seekord kaasa osta on kauplejad sul kõhu juba täis söötnud, kuna pakuvad kõikke maitsta ja jätkavad samas meie harimist erinevate puuviljade nimetuste, maitsete ja küpsusastme osas.





No comments: