Wednesday, December 21, 2022

Tai, Ayutthaya. Detsember 2022 a.

Ayutthaya. Uhke ajalooga linn, Tais. 

Bankoki keskosast 89km kaugusel. 

Ayutthaya on koht, kuhu on hea tulla esimesteks puhkusepäevadeks rahulikult taastuma, sisse elama ja ajavööndiga kohanema. Rahulik ja vaikne koht.

Hotellis: Baan Luang Harn.  Kahe sammu kaugusel on bassein.

Linnas asub tohutul hulgal templeid ja muud nii ajalooliselt kui ka arhitektuuriliselt tähtsad ehitised. Ayutthaya lisati 1991. aastal UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Ayutthaya arhitektuur, kunst ja kirjandus hävitati birmalaste, Myanmari kuninga Hsinbyushini armee poolt 1767. aastal linna vallutamise ajal, mis tähistas ka selle linna valitsemise lõppu. 

Ayutthaya on täis liivakivist templeid, budda kujusid ja kõiki muid ehitisi, mis on küll rikutud, põletatud ja hävitatud aga vaatamiseks on  need ajaloolised kohad hästi eksponeeritud. Õhtuti on need valgustatud.

On näha ka uusi ja hiigelsuuri kullaga kaetud buddakujusid ja -templeid.

Lisaks on siin ringi vahtimist palju: ööturg (saab Tai ja Muslemite valmistatud toite), veepealne turg (kaubeldakse toidu, riiete ja kunstiga. Sissepääs 200B), ühetunnine jõetuur puidust paadiga (700B 6-ne seltskond), elevandiküla (50B kolm korvitäit banaane) jpm.

Hinnatase on siin linnas odavavam. Keskmiselt saab ühe toidukorra eest tasuda 60-70B. Õlu 650ml 75B restoranis, poes sama õlu 60B. Puuviljakokteilid 30B,söögikohtades 50B.

Tuk-tuki sõidud 200B.








No comments: